onsdag 28 april 2010

Mera inspiration från vårmässan

Ja idag har det varit en lång dag så det blir bara lite trevliga bilder ifrån Vårmässan. Den gulliga bänken i smide stod Blomsterlandet för och den återanvända båten har jag sett på fler ställen men just den här varianten är omgjord till ett utekök. Kanske ett tips för dig som bor lite närmare havet än jag. Tycker annars att det är en trevlig idé och jag tänkte ett tag att jag skulle göra en trädgårdssoffa enligt samma modell. Den skulle bli som ett litet krypin med fören på båten som ett lätt lutande tak över sig. Allt som fattades var en vacker gammal utsliten träeka. Svärfar hade en sådan som jag börjat slå lovar runt, men tyvärr fick den följa med på en sista tur då den fann för gott att stanna på Ljungans botten. Tack och lov utan svärfar!

måndag 26 april 2010

Vårmässan


Stora vårmässan i Sundsvall avnjöts i helgen. Extremt välbesökt men ändå gemytlig och med bra priser. Den består av de 4 delarna trädgård, mat, fritid och hus/hem.
Perfekt mix för mig som är intresserad av lite av varje fast ska jag erkänna så blev det trädgårdsdelen som fängslade mest. En av de mer läckra utställningarna stod nätbutiken "Min lilla vrå" för. Den väckte stort habegär med alla vackra och funktionella trädgårdssaker i engelsk lite "cottage" stil. Jag säger bara plåtburkar....
Ni får lite smakprov nedan annars får ni besöka hennes hemsida www.minlillavra.com


Kan även meddela att jag inte gick ensam hem :) Bla Pionen 'Mme Calote' följde med. Den ska blomma så sent som Juli/Augusti i stora blekrosa blommor med krämgul "puff" i mitten. Vad häftigt med en pion som blommar så sent!
Även trädgårdsmästareleverna på Nordviks trädgård sålde fina kryddor och annat som de drivit upp själva så jag avslutar med en bild på en av dem som packar upp mera Citrongräs.

torsdag 22 april 2010

Rosors namn


Ja det stämmer, det är rosorna i vinjettbilden. Det är min Vresros av sorten 'Ritausma'. Taggarna är skräckinjagande men blommorna gör att man förlåter allt. I kommentaren till ett tidigare inlägg nämdes rosen 'Bert'. Det visade sig sen att rosen kallades Bert efter givaren och då började jag fundera över hur ytterst få rosor i vår del av världen som har mansnamn.
Det är ju ofta män som odlar fram nya sorters rosor men sen när de ska ut på marknaden och få namn brukar de namnges efter drottningar, filmstjärnor, fruar och älskarinnor. Nej tacka vet jag de nya Kanadensiska rosorna i Explorerserien som namngetts efter upptäcktsresande i Nordamerika och heter saker som 'Alexander MacKenzie' och 'John Cabot'. Men så är de också sällsynt härdiga (en del till zon 8) och friska om nu det är det viktiga för en "manlig" ros. Själv har jag 'Isabella Rosellini' på vinterförvaring i jordkällaren som den bräckliga skönhet hon är. Rosor ur ett genusperspektiv kanske skulle kunna vara ett ämne att forska i?
Om 'Ritausma' är en hon eller han har jag ingen aning om men hon (?) klarar sig alldeles utmärkt i vilket väder som helst.

tisdag 20 april 2010

Bedövande vallmo


Åter till mina impulsköpta frön. Kom inte längre än svänggrinden på min lokala Icabutik innan jag fastnade för denna Vallmo med det fantasieggande namnet ´Lilac Pompom´ läckert va?
Jag har en rabatt som ska grävas om totalt i år och när jag såg dessa ruffsiga, ljuslila skönheter så tänkte jag att de nog kommer att stå sig fint mot de andra invånarna där som går i mörkrosa och blålila nyanser. Hög blir den också, upp till 120 cm. Kan tänka mig de nickande fluffiga vallmobollarna mellan rosor och Steppsalvia.
Såg även när jag kom hem att jag varit en smula kriminell :) Det latinska namnet är Papaver Somniferum eller opium med andra ord, hmmm...
Tidigare var Somniferum även för trädgårdsbruk förbjudet i bla Norge, men de sorter som odlats fram nu lär inte vara så verksamma så de skulle vara av något annat intresse än för sin skönhet. Skönt, för jag är helt emot droger av alla slag (utom ordinerade av läkare)Tycker livet självt är tillräckligt stimulerande och känner inget behov av något annat bedövningsmedel än bedövande vacker Vallmo!

söndag 18 april 2010

Botaniska tulpaner


Ja så här ser det ut i min söderrabatt just nu. Kanske inte så mycket att skryta om, men en av de stora fördelarna med blomlökar här i norr är att de oavsett vad det står på påsen blommar nästan samtidigt under en intensiv månad. Krokusar, Scilla,Narcisser, tidiga o sena tulpaner om vart annat med bara några veckors fördröjning istället som söderöver där det går mer städat till och blommningen kan börja i slutet på Februari och sen beta av sort efter sort i tur och ordning.
Baksidan med blomprakten i norr är kylan på vintern som kan gå hårt åt vissa löksorter. Tulpaner blir sällan långlivade utom vissa sorter. Några tulpaner som verkligen kan betraktas som superöverlevare är de botaniska tulpanerna dvs. urtulpaner. De är inte så stora och tjusiga som mer sentida sorter men kompenserar det enormt med sin tålighet och blomrikedom. De blommar ofta med 3-5 blommor per stängel och att de sedan gärna fröar av sig gör ju inte det hela sämre.
Sorten på bilden är "Tulipa Turkestanica" som blommar i vitt med gult i mitten. Lökarna är så små och tar ingen plats alls runt rötterna på sommarens perenner så de får vara kvar året runt och föröka sig i lugn och ro.
Längtar intensivt efter att de ska börja blomma för då har våren vunnit.

fredag 16 april 2010

Guldhumle.


Det här är en torr humlekotte från fjolåret. Visst är den fin fortfarande? Man tror nästan att det är den här skira guldfärgade lilla kotten som bidragit till Guldhumlens namn.
Är tjusad av humlens växtkraft och tycker att både bladen och blommorna/kottarna är vackra. När jag reste genom Tyskland för några år sedan trodde jag nästan inte det var sant när jag såg Humle som odlades på stora fält fast den humlen går ju till öltillverkningen, så nu kommer jag in på en liten upptäckt jag gjorde häromveckan. Tycker om öl men kan inte berömma mig av att känna till så mycket om öltillverkning, men att det ingår humle vet jag förståss. Exakt vad i ölets smak som humlen bidragit med har jag däremot svävat i okunnighet om tills nu. Fick på en ölprovning smaka en öl som innehöll extra mycket humle och nu helt plötsligt gick det att urskilja den speciella lite fruktiga smak som humle ger. Mycket intressant tycker jag så nu tittar jag med lite extra intresse på mina Humleplantor som växer på var sida om verandan.

måndag 12 april 2010

Fröplaner


Jag skulle ju inte köpa några fröer iår för att jag har redan så många från tidigare år som jag vill göra slut på och fröer som jag samlat in från fjolsommar så det behövs verkligen inga mer frön här...trodde jag :)
Har någon lyckats stå emot när Impectas frökatalog dimper ner i brevlådan? Nä trodde väl det. Lyckades begränsa mig och köpte bara ettåriga sommarblommor. Rättfärdigade min beställning med att jag hittade blomsterlinfrön i en underbar rubinröd nyans.
Köpte sådana frön i Spanien förra våren och sådde direkt i en ny rabatt som behövde lite stöd av ettåringar innan perennerna tagit sig. Blev glad över att linet blommade så vackert och fick nästa positiva överraskning när vallmon i samma rabatt slog ut i exakt samma nyans av rubinrött. Kunde inte bli bättre hur mycket jag än planerat. Så de linfröna ville jag absolut köpa igen och sen slank det ju med lite annat smått o gott som det alltid gör tex en sommarphlox för ampel som jag måste skynda mig att så om det ska hinna bli något.
Återkommer till detta.

lördag 10 april 2010

Falu rödfärg


Nu har äntligen våren kommit med sol och +10 tralalaa! Firade med att rusa ut med en hink falu rödfärg och började måla hundgården. Vilken underbar färg falu rödfärg är. Lätt att måla med, skyddar bra, lätt att tvätta bort från pensel och händer. Jag älskar verkligen denna färg och att den sen har ett sympatiskt pris gör ju inte saken sämre. Tycker även om kulören och tycker att den lyfter och framhäver på ett bra sätt. Det sistnämda blev extra tydligt då jag målade idag. Tidigare var det lite lätt grånat inpregnerat trä så där lite halvtrist och intetsägande. Vilken förvandling det blev med lite färg. Inhägnaden fick mycket mer karaktär och ser riktigt prydlig ut. Funderar nu på om man inte skulle kunna göra en liten enkel ställning i ett hörn och hänga en blomurna där i sommar. En maffig hängpelargon kanske?

onsdag 7 april 2010

Lov till en skottkärra


Ja då var man tillbaka igen. Skönt med en liten minisemester sådär i vinterns sista skälvande dagar. Det hade slaskat mycket här hemma på gården under min frånvaro. Har redan börjat skymta några kvarglömda trädgårdsverktyg under snön. Speciellt grepen som jag lutade ena dagen mot bodväggen och sen när jag skulle ta in den för vintern hade den frusit fast! Då har man hållt på lite för sent på året är det bara att konstatera. Något som däremot varit igång hela vintern och inte haft en chans att frysa fast är kära skottkärran. Den har fått vara vedtransportör mellan vedboden och huset. Tänk att något så stort, fult och klumpigt kan vara så oumbärligt året runt. Outslitlig tror jag den är med och tack för det, för tänk vad jag har kärrat många tusen kilo året runt med den.
Tror den ska få en liten linoljekur till våren som tack det förtjänar den.

lördag 3 april 2010

I brist på sly


Sly brukar ju inte ses som en av trädgårdens tillgångar utan något man med alla medel försöker bekämpa, men efter att ha insett hur mycket kul man kan göra med sly speciellt den av Sälg och Videfamiljen så har jag faktiskt bestämt mig för att en del av den "skogiga" delen av tomten faktiskt ska få innehålla sly.
I ett tidigare inlägg så visade jag en jättefin stor urna som tillverkats av Pil men alla har ju inte som jag möjlighet (eller önskan) att låta en del av tomten stå för tillväxt av byggmaterial utan håller sin täppa i ett mer välskött skick så därför vill jag visa den andra modellen av urna som visades vid samma tillfälle.
Den består av träribbor som löst flätats ihop med ståltråd och sen tätas med svart fiberduk. Kan tänka mig att det går att få tag på liknande ribbor gratis på närmsta brädgård eftersom det ofta ligger på tvärsen mellan brädorna för att de ska hållas torra annars kanske man har kvar något liknande hemma efter en ombyggnation el.dyl. Lister, reglar bara fantasin sätter gränser och så fullt med blommor förståss :)
Nu far jag bort några dagar dit inte ens internet når så vi ses nästa vecka.