lördag 27 mars 2010

Jordärtskocketips

Återkommer till ämnet jordärtskocka, de är ju så goda. Ja hur gör man då kanske du undrar? Jo man gräver ner den lilla knölen på 10-15 cm djup så fort tjälen gått på våren sen skördar man dem tidigast efter första frosten sent på hösten.
Jordärtskockan är vinterhärdig så du kan lika gärna låta dem ligga kvar över vintern. De vinner i smak på att skördas efter frost och en del täcker en jordärtskockeodling med ett tjockt lager halm så de kan skörda hela vintern. Annars går de att skörda och förvara som potatis.
De kräver ingen speciell jord utan "vanlig" trädgårdsjord går bra med en giva kompost och gödsel som till de flesta grönsaker. En hög med gräsklipp på sommaren tackar de inte heller nej till.
Eftersom de blir så höga (upp till 3 m)och ganska täta så kan man ha dem som skyddande häck vid ett utsatt läge.
Bianca som jag har är något knöligare i formen så det kan vara lite trixigt att skala, men om man först skållar knölarna så är det nästan bara att trycka ut dem ur skalen.
Nu följer ett grundrecept på soppa på jordärtskockor:

ca 4 portioner.
1 kg. jordärtkockor
2 potatisar
1 gul lök
1 l. vatten
hönsbuljong fond eller tärning
2 dl grädde
salt o peppar
ev. gräslöksklipp som garnering

Skala och skär jordärtskockor, potatis och lök i bitar och koka tillsammans med buljong i hälften av vattnet i ca 15-20 min.
Mixa soppan slät med mixerstav och späd den med vatten och grädde till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Så enkelt och så gott.

1 kommentar:

  1. Tack för receptet, jag tror jag skall ut och gräva upp några skockor!
    Har samma sort som du, de är verkligen fina med de gula blommorna.
    /Sophia

    SvaraRadera